Tuesday, August 01, 2017

Saat Besendiri

akhirnya engkau bersendirian pilu
engkau bukan yang ditunggu
engkau bukan yang dirindu
engkau bukan yang diperlu
engkau ditinggal disetiap sesuatu

engkau
bisakah engkau berdiri
dengan kaki sendiri
tanpa sesiapa di sisi
di arena ini
di lapangan ini

engkau
mampukah berlari
di padang ini
yang ranjaunya berduri
yang jauhnya semakin sunyi
yang dalamnya semakin sepi
kau hanya punya hati sendiri

engkau
tak mengapalah bersendiri
bukan mereka yang beri itu ini
engkau patut punya wajadiri
terus melangkah tanpa sangsi
yang penting rasakan Allah di sisi

engkau
engkau tahu apa yang engkau mahu
saat berteman bukan lagi yang perlu
dakaplah rahmat sang penciptamu
dia lebih memberi restu
asalkan kau tahu
jalan yang satu!

saatbersendiri/adinaduana/14.10/22/1/2016

(Kuatnya pengaruh Puan Zurina terhadap saya...sampai saya tak boleh move on sejak kepergiannya ke Unit lain)

Monday, July 17, 2017

Raya 2017

Salam Syawal ke 23

Amboi amboiii.....terlewat benor hendak bercerita pasal hari raya Angah tahun ni.

Ok la tu daripada tiada baikla citer jugak...

Raya Angah macam biasa je...segalanya macam biasa

Biasa-biasa sahaja.


Raya Pertama:

Pulang ke desanya bersendiri, menaiki ETS seperti kelaziman (harga tiket naek eh??)
Raya pertama hanya bertiga bersama abah dan mama. Semua adik beradik lain beraya di halaman mertua...

Raya Kedua:

Kedua-dua adik perempuan sudah pulang...barulah meriah... bff dah berkumpul...langsung agendanya pulang ke Kampung Halaman abah di mukim Senggang.

Ternyata benarlah, menyulam silaturahim itu dijanjikan nikmat yang terindah...happy bila dapat jumpa saudara mara. Semoga ukhuwah akan bertemali sehingga ke akhir usia walaupun lapis lapis yang tua semakin berkurang, kerana sudah dijemput Illahi.



Zara...seronok ye jalan-jalan di kampung atuk...





Raya Ketiga:

The big reunion keluarga moyang di sebelah mama...
Moyang lelaki Angah ada 4 beradik, jadilah berkumpullah kami di Mini Arena Manong








Tapi jujurnya Angah rasa tujuannya kurang tercapai.
Apabila berkumpul, Ramai yang mencari, bertegura sapa, memeluk cium di kalangan keluarga 'semoyang' sahaja....ye lah, sebab lapis cicit ni, memang tak berapa  kenal dengan dengan keluarga adik beradik moyang yang lain. 

Mungkin kita kena plan acara yang lebih merapatkan perkenalan, mungkin berbentuk acara sukeneka ke...dsb


Raya Keempat:

Di rumah sahaja, melayan tetamu, masih ramai saudara mara yang datang bertandang. Jam 1 petang  Angah bersiap-siap mahu pulang ke KL dengan ETS jam 2.40pm  (terasa lamanya meninggalkan Che Din :P)

So, Che Din tak beraya ke?...ish...raya le..

5.7.2017 bersamaan Syawal ke 9....baru le Che Din dapat cuti... pulang semula ke desa berrsama suami terchenta... kira 2 kalilah Angah beraya...


Mari sambung raya....

alhamdulillah, kami 5 beradik dapat berkumpul di rumah adik lelaki Angah si Yang Eiz, di Ipoh.


 Yang Eiz @ PakLang...rambut pun dah tak de..





Syawal ke 11

Baru lah pulang ke rumah Ibu Mertua ku. 



 Pusing keliling kampung...


 Bawak cucu sedara mandi manda di Bukit Merah

 Tapi Angah split, kerana teringin hendak ke Pulau Orang Utan...best gak naek bot..






Begitu lah raya Angah tahun ini....

Puas beraya!

Alhamdulillah. Syukur nikmat diberi Illahi.



Friday, June 23, 2017

Dibasahi


Basah
ditimpa hujan
aspal dingin
menyejukkan kaki-kaki perjalanan

Basah
kaki-kaki yang kerdil
mencari arah
dalam simpang siur
kesuraman
mengharap bertemu
selorong cahaya
dengan penuh harapan

Basah
membilas sang tandus
segarkan yang layu
uraikan yang terbeku
temali hati bersatu
dalam kasih yang berpadu
diiring doa restu


......adinaduana/23.6.2017

(terilham sewaktu bermotosikal dalam hujan pergi kerja pagi ini)

Tuesday, June 13, 2017

Cuit Sikit...





Che Din kan memang tak ada rambut, kalo ada pun yang jenis jarang-jarang, nipis-nipis ala-ala rambut baby baru nak tumbuh.

Tetapi Che Din boleh dikatakan, setiap bulan pergi ke kedai gunting rambut.

Soalan Angah : 'abang...abang cukur rambut ke cukur kepala? hihihii


Wassalam. 

Angah mengantuk ni...
#happyworking!

Thursday, May 25, 2017

Selitan Kebahagiaan

Saat kita berduka, selalunya keluargalah yang akan menjadi penawarnya...

Minggu lalu Angah pulang ke kampung, bertemu keluarga sebelum menjelang Ramadhan seperti sudah satu kemestian.






 Khayla dan Zahra yang sudah semakin membesar....ragam dan keletah mereka membuat segala masalah dalam diri bagai terbang di tiup angin 



As always...the sister's

Ini GEBU, kucing terbaru di rumah Mama...comeynya...

'hi kawan-kawan Makngah...nama saya Gebu...'



~Wassalam~

Monday, May 08, 2017

Bagaimana Menghadapi Penyakit Yang Berulang-Ulang?

Bissmillahirmanirrahim. Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang.


Rasa marah? marah pada siapa? pada diri? apa salah diri?

Marah pada takdir? itu sama macam marah pada sang pencipta…takut pulak aku…

Entah!

Aku cuba menjadi se positive yang mungkin, tapi lelah jiwa yang berkudrat lemah ini selalu menghasut jahat pemikiran yang negative.


Jadi aku harus bagaimana??

Sakit perit pembedahan hujung tahun 2015, masih belum hilang nyerinya, sudah aku dicadangkan untuk diulang...lagi dan lagi atas penyakit yang sealiran....ohh

...izinkan aku mengumpul kekuatan. Dan mohon doakan aku.

Wassalam


Friday, April 07, 2017

Berertinya Sebuah Senyuman

Bagi manusia yang bekerja, waktu pagi adalah detik yang paling meruncing dan mencabar. Nak urus itu dan ini, nak urus diri sendiri lagi...haishh..kelam kabut.

Nak-nak orang yang tinggal di perumahan yang tinggi-tinggi ni (baca: Flat). Beratus-ratus unit, sedangkan lif ada dua unit jek..(jengkel!) belum lagi kalau rosak satu, tinggal satu saja yang berfungsi...korang agak?? 

Angah tinggal di unit teratas. pagi ini satu lif rosak. Bila lif yang elok berfungsi itu sampai ke level Angah, di dalam lif telah penuh dengan orang dari level bawah... korang rasa mampukah Angah tersenyum kepada diaorang! ohhh tidak! malah hati rasa memberontak..mood memang ke laut. Kerana tak mahu menunggu, maka menyelitlah Angah dicelahan-celahan manusia yang masing-masing cuba mengecilkan diri.

Lega bila dapat turun ke parking. 

Keluar dari pagar kawasan perumahan, di jalan besar bertembung pula dengan kesesakan. Motosikal pun gagal menyelit kerana kenderaan empat roda terlalu memadatkan jalanraya, dicampur lagi dengan pejalan kaki yang ingin menyeberangi jalan...uiii hiruk pikuknya! Rasa-rasa dapat kah wajah ini memulakan senyuman? tidak lah juga jawapannya...

Tetapi rezeki Allah tiada terduga (mendapat sebuah senyuman itu juga suatu rezeki kan?)
tatkala berusaha menyelit-nyelit dan alah-beralah dengan pejalan kaki yang nak ke seberang sana dan sini, tiba-tiba seseorang memberi laluan sambil tersenyum manis...Ya Allah! terus hati ini menjadi sejuk.  Berbunga-bunga rasa di kalbu.

Subhanallah...sejenak menginsafi diri, manusia yang senyum itu meminpin tangan anak kecil untuk menyemberang jalan, dalam hiruk pikuk itu, mampu pula dia beralah dan menghadiahkan sebuah senyuman...

Angah yang dah termalu alah, segera membuang muka 'cemberut' dan tersenyum kembali kepada dia...

Allah...


Begitulah Indahnya Sebuah Senyuman....

Wednesday, March 08, 2017

SINDROM : tak suka pahala?

kenapalah ada sesetengah manusia ni langsung tak berminat kepada pahala. PAHALA!! tahu tak pahala tu apa???

kalau banyak amal ibadah dan diterima pula oleh Allah,  memang banyak kau kaut pahala. Ni kalau amal ibadat pun yang wajib-wajib je, apa perkara lain yang kau boleh buat untuk topup pahala tu.

Ya…buatlah baik kepada orang-orang keliling….

ni tidak depan bos kau kata ok, bos berpaling je, kau kata ‘susah sikit tu..lalu berlalu pergi gitu saja...apa punyar turrrr da..

lagi satu, dalam soal kerja, ada manusia ni buat asal boleh saja. Dia tak mau fikirpun yang dia hantar tu betul ikut format ke, prosedur ke. Sebagai orang pengantara kita pulak yang kena semak, kena baiki…adehhhh..

Bukankan menolong memudahkan kerja orang lain tu sesuatu yang sangat dituntut? kau mudahkan kerja orang, Allah akan mudahkan kerja kau. Tapi sayang kau tak FIKIR begitu.

Penatlah MakNgah!


Kalau lah MakNgah kaya MakNgah pencen sekarang tau!



...dah membebel pulak MakNgah petang-petang ni...




Friday, February 24, 2017

Kelahiran Yang Mendebarkan

Mengenang setahun yang lalu -  24 Februari 2016.

CikNa adik kedua Angah, berkahwin pada tahun 2011. Agak lama kami sekeluarga menunggu berita gembira untuk menambah bilangan ahli keluarga kami yang tak berapa besar ni.

Akhirnya..sekitar Jun 2015 kami mendapat khabar gembira, CikNa disahkan hamil. Gembira berganda kerana sebulan sebelum itu, adik bongsu Angah, Adik Eja juga telah hamil anak keduanya setelah keguguran anak pertama. Alhamdulillah...menitis air mata gembira.

Apabila mereka mengandung Angah yang sangat lega...sebab selagi mereka tak mengandung nama Angah akan terkait juga dalam perbualan orang-orang keliling...tentang anak-anak perempuan mama-abah yang sorangpun belum mengandung...

Berbalik pada CikNa, kandungannya sihat, CikNa pun sihat, sampai nak bersalin pun masih aktif, kegemarannya memasak, membasuh, drive ke sana - ke mari. Menurut  kebanyakan orang, kalau aktif begini senang nak bersalin. Tapi itulah nasib dan rezeki orang tak sama.

Cukup usia kandungan dan sudah ada bukaan 2 cm pada 19 Februari 2016, pack barang menuju Hospital Besar Kuala Kangsar. Angah punya gembira, sebab tak sabar nak dapat anak buah baru dalam tempoh sekurang-kurangnya sehari lagi. Kerana gembira Angah telah bercerita dengan kawan-kawan pejabat.

Namun Allah menetapkan Aisyah Nur Zahra belum mahu melihat dunia...selepas 2 hari warded, CikNa disuruh pulang, padahal bukaan sudah 7 cm, kekurangan tenaga perubatan di hospital menjadi penyebab. Angah sedikit bingung, kerana tidak pernah terdedah dengan perkara begini. 

22 Februari 2016 - macam komfirm nak bersalin ni, hati pun dah  kembali berbunga-bunga... Menjelang petang, menuju malamnya...tidak juga ada khabar CikNa bersalin. Hati dah mula resah. Pagi 23 Februari 2016 - Angah nekad tak mahu fikir, Angah hanya berharap ada pangilan dari kampung yang maklumkan CikNa sudah bersalin. Sementara menunggu, Angah sibukkan diri dengan kerja, supaya tak fikir hal CikNa. 

Tapi hati kakak yang seorang ni ibarat hati seorang ibu juga...bagaimana mama Angah resah begitu juga Angah. Selesai waktu pejabat, Angah dah tak keruan kerana CikNa belum bersalin. Betul-betul rasa hilang arah. Google segala macam petua, doa hantar pada CikNa yang sedang kesakitan. Menjelang 8 malam, kata doktor dah nampak kepala baby, tapi tak boleh keluar sebab bahu baby sangkut kerana kedudukan songsang...allah...dugaannya rasa sangat hebat. Kasihan CikNa...

Nampaknya Aisyah Nur Zahra tak mahu ber 'brand' Kuala Kangsar, selepas hampir lemas kerana tertelan air ketuban, jam 10.00 malam CikNa dihantar ke Hospital Besar Taiping. Ya Allah...kalau tahu hospital KK tak ada peralatan bedah, lebih baik awal-awal terus ke Taiping...itu lah kata-kata orang yang sedang dalam kondisi  sedikit marah... ketika itu.

Akhirnya sekitar  jam 2 pagi 24 Februari 2016, CikNa selamat di bedah...segera  Angah telefon suami CikNa, meraunglah kami dalam telefon, sebab rasa pilu sangat mengenang kesakitan yang  ditempuh CikNa. 

Mendengar CikNa stabil, sungguh lega rasa di hati. Bagaimanapun kesedihan lain pula melanda, baby keluar dengan keadaan yang sudah biru dan perlu dihantar ke ICU kondisinya menggerunkah hati kami. Kami sekeluarga hanya mampu berdoa...dan mengira detik hari ke hari...bila dapat bawa baby keluar ICU. Selepas seminggu lega lah kami..baby sihat bagaikan dilimpahi keajaiban.

Begitulah..kelahiran yang sangat menginsafkan, kerana sebelum ini bila ipar-ipar Angah iaitu Kak Yong dan Kak Yang Ana bersalin, Angah tak pernah ambil tahupun. tahu-tahu dah bersalin dan dapat anak buah saja. Bila terkena adik sendiri yang bertarung melahirkan baru terasa 'sakitnya tuh di sini' 


Ini lah baby yang susah hati sangat Mak Ngah ni dibuatnya...



Selamat Hari Lahir Aisyah Nur Zahra, semoga sihat-sihat selalu ya sayang...



'mohon kawan-kawan Mak Ngah di alam maya ini , doakan Zahra membesar dengan jayanya'

Wassalam


Friday, February 10, 2017

Semoga Kebahagiaan Berpanjangan

Assalamualaikum kawan-kawan, diharap semua dalam keadaan sihat walafiat.

Entry kali ini dedikasinya kepada Sepupu Angah yang bernama Nor Haizan Mohd Hatal. Dia sepupu di sebelah mak Angah. Di kampung,  rumah kami berjiran, secara tak langsung menjadikan kami bersama adik-beradik masing-masing sangat akrab. Kami memanggilnya dengan gelaran Kak Yang.

 Kak Yang (berbaju merah)  bersama Angah tiga beradik ketika Adik Eja kawen 2013

Usai persekolahan dan Kolej Kak Yang agak tidak lekat dengan sesuatu pekerjaan, hati dan jiwanya banyak di rumah. Dia paling suka mengasuh anak-anak buah, termasuk Cik Kela pom pom pun Kak Yang sempat mengasuh. Angah rasa Kak Yang taksuka ada 'bos'. Banyak jugalah pancaroba dalam kehidupannya kerana tiada kerja tetap. Tetapi benarlah rezeki Allah itu seluas-luas tanpa sempadan. Bertemu sang 'teman' yang juga sealiran iaitu lebih senang bekerja sendiri tanpa bos...mereka akhirnya memilih menjadi bos kepada diri sendiri. Si 'teman' terlibat dalam insuran dan Kak Yang berjinak-jinak dalam business online produk Hai'O. Allhamdulillah..semoga terus murah rezeki untuk kedua-duanya,

Minggu lalu kak Yang dan Encik Teman itu bertemu jodoh. Angah sangat berbahagia bila dia mendapat jodoh, walaupun agak terlewat bebanding usia kami iaitu kakak dan sepupu-sepupunya ketika berkahwin, namun jodoh itu rahsia Yang Maha Esa. Semoga kehidupan mereka di redhai Allah.

Selamat Pengantin Baru Kak Yang dan Ammar...




Love you  Kak Yang...

Wassalam

Thursday, January 26, 2017

Tiada Post Tahun Baru

Assalalmualaikum kawan-kawan...

Allah..dah hampir minggu terakhir Januari, baru perasan belum ada entry di tahun 2017. Dah kenapa MakNgah...

Wow..sejak penghujung Disember 2016 sampai lah melalui Januari 2017..hectick nya Angah. Rasa tak cukup nafas. Ini lah yang terjadi bila Pegawai tinggal seorang sahaja, seorang cuti bersalin, seorang lagi sibuk program luar, maka pegawai yang satu ni lah jadi rebutan untuk menyemak semua kerja-kerja Fakulti. Jadinya banyak kerja last minute dan ada yang pending...

Semalam...puncak segala ke bizian, meeting with TNC tentang Perancangan Sumber Manusia utk Fakulti

Ok tak mahu membebel panjang. pagi ini agak lapang maka dapatlah  Angah melepaskan rindu di maya arena ini.

Apa khabar kawan-kawan? Angah doakan semua dalam kesihatan yang baik dan dipelihara Allah subhanahwata'ala. Ada yang ingat pada Angah tak? hihihi

Oleh kerana masih di Januari, maka Angah ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru kepada semua. Semoga perjalanan 2017 dan tahun-tahun mendatang berjalan lancar dan sempurna. Semoga sukses selalu ya.

Januari bulan kelahiran cik Kela pom pom....dah setahun usia si kecik ni.  Semoga sihat-sihat selalu, dan membesar bagai juara..

Happy Birthday Kela..



Sehingga bertemu kembali...Wassalam

Tuesday, January 10, 2017

Masa Masa Indah Bersama Keluarga

Selamat Tahun baharu kawan-kawan...
Apa khabar semua? harap tahun baru membawa semangat yang baru juga untuk kita semua menjalani kehidupan.

Ni cerita sebelum tahun baru -  Angah & the sisters..


Alhamdulillah hajat membawa Mama & Abah bercuti bercuti pada hujung tahun lalu sudah tercapai. Kami adik-beradik sebolehnya sangat berazam pada masa hadapan hendak jadikan percutian seperti ini sebagai  acara tahunan..insyaallah. Dekat-dekat pun jadilah, yang penting dapat menikmati bersama-sama..

Sebagai permulaan kami memilih Cameron Highland atas dasar dekat dan memangnya hati-hati kami ni sangat sukakan kesejukan


Selalunya kami memang bertiga beradik perempuan ni saja yang joint, belum berkesempatan bersama adik-beradik lelaki yang lain..


Cameron Highland yang masih indah..as always..








Atuk yang sangat happy..

Opah pun..
Bila ada budak budak kecik ni, ralit mengadap mereka saja...masa untuk berjalan-jalan jadi terhad, pergi CH kali ni ladang teh pun tak sempat jenguk



PakNgah yang sporting...alhamdulillah..

aipp! biasa....kecik-kecik dah makan kat kedai


Biasanya di kampung,  Abah sesudah subuh akan ke padang ragut memberi makan segala ternakannya. Kat CH, layan cucu makan nestum hihihi..

Nasib baik sempat shoping makanan segar di port biasa ni..

Next time ke mana pula  kita KelaZara?


Wassalam..