Thursday, September 28, 2017

CINA


Pada suatu ketika pulang ke kampung, pergilah membawa kereta ayahnda yang mengalami sedikit kerosakan. Tempat dituju adalah Pekan Talang, Kuala Kangsar.



Banyak terdapat deretan kedai sebegini. Dua blok deretan kedai-kedai ini adalah peniaga Cina yang menjalankan perusahaan Bengkel Kereta/kenderaan.

Lalu terfikir di minda, kedai sebelah menyebelah, berniaga benda yang sama, owner berlainan tapi bangsa yang sama:

Tidakkan mereka pernah bergaduh...berebut customer misalnya? 

Tidak...elok saja aman damai...

Kalau kita nak pergi kedai A, tapi parking di kedai B...tiada masalah...tidak pula owner kedai B maah-marah...

Indahnya PEMUAFAKATAN mereka...



Dalam menanti kereta ayahnda dibaiki, kelihatan sebuah lori mengambil barang-barang buangan dari kesemua bengkel-bengkel itu, juga dari bangsa yang sama.  Pada telahan Angah, hasil dari barang buangan itu untuk disalurkan kepada Persatuan Kebajikan bangsa mereka juga (seperti yg tertulis pada lori) 

SISTEMATIK kan mereka ini? semua untuk bangsa sendiri. Ye lah kalau tak sesama bangsa yang nak menolong, siapa lagi...

Lalu melirik fikiran Angah pada bangsa sendiri yang bernama Melayu. `?`




Kereta tua ayahnda yang sudah siap dibaiki...
 - orang Melayu juga yang mengkayakan orang Cina..
nak kata apa kan...peace..

Monday, September 18, 2017

Dunia Hari Ini

Dunia hari ini
rencamnya tak terjangka
kecahnya tak terduga
padahnya tak pernah dikira

Dunia hari ini
aksinya bermacam gaya
kata-kata banyak yang nista
musibah bermaharajalela

Dunia hari ini
orangnya sudah hilang manusia
akalnya entah ke mana hala
dosa bukan lagi penahan durja

Dunia hari ini
kian parah berduka
suara suci cuba menyapa
tenggelam dek  amarah  jiwa



DuniaHariIni/adinaduana/18/9/2017

Wednesday, September 06, 2017

Kakak pun macam mak-mak jugak..

~Assalamualaikum Kawan-Kawan~

Siapa di sini dia adalah  Kakak di kalangan adik-beradik dia, sila angkat kening!

...hihii..dah angkat?..good good...

Setuju tak anda, bila Angah katakan -  hati seorang kakak terhadap adik-adiknya,  sama dengan rasa hati seorang ibu terhadap anak-anaknya.

Sakit pening adik-adik, makan minum, pelajaran sehingga hal kahwin, hal beranak pinak, eh segala macam hal merekalah...semua ter automatik ter touch n go ke dalam jiwa dan perhatian kakak  ni..


Angah kan..masa kecik dulu, kalau adik-adik merenung sambil telan air liur tengok budak-budak lain makan sakneka jajan ke cekedi ke, tora, dendang segala bagai...Angah jadi kesian tau, sayu je hati...haha padahal benda-benda tu bukan elokpun, cuma Angah faham sebagai budak-budak kitaorang memang teringin makan benda-benda macam tu, tapi waktu tu mama abah tak mampu nak bagi duit belanja lebih. Sebab tu bila dah dewasa dan bekerja Angah memang boros bab makan, beli apa ndak, makan apa ndak kira balas dendamlah ni.

Moment indah ketika masih sebumbung,

Bercekau, tarik menarik rambut, terlempang, sepak menyepak, berebut makan, terjerit-jerit amarah tetapi kemudiannya masih mampu tido bergolek bersama. Jika kelakuan adik-adik ni nakal, kakaklah yang akan pening nak mentarbiyah mereka, becok mengomel itu-ini, memang sebijik macam-mak-mak..

Saat meningkat remaja, mulalah banyak urusan rumah diperturunkan pada kakak. Memasaklah, mengemaslah, bantu adik-adik buat kerja sekolahlah...

Haa, bila penat kakak ni lah yang akan berpotensi menjadi tarzan rimba, silap sikit memang ada adik-adik yang akan kena bedal. Masa ini rasa menyampah betul ada ramai adik...haih! tak bolehlah si  kakak nak relek sikit..meluat aje rasa, adik-adikpun mula meluat juga kat kakak...panas je masing-masing. 

Tapi lepas tu boleh pulak terjun sungai mandi sama-sama, gelak-gelak tak hengat dunia. Bila ada adik yang kena gigit pacat kat sungai, kakaklah paling kalut  tolong buang pacat dan check kut-kut ada bahagian lain kena gigit jugak, punyalah risau takut jadi apa-apa kat adik, fuhh, tahap risau tu sama macam mak-mak  punya risau kaedahnya ...


Bila masing-masing dah dewasa, dah berkeluarga sendiri...sedikit sebanyak mesti ada perubahan. namun Angah yang belum ada anak ni, keseluruhan perasaan terhadap adik-adik tu masih banyak yang sama. Harap adik-adikpun begitu...hiii..sebak pulak rasa


Adik lelaki, tanggungjawab dia pada anak isteri pun selalu termasuk dalam perkiraan si kakak ni, risau takut adik tak tertunai tanggungjawab dengan baik, bab solat bab didik anak isteri, bab kerja dia...selalu je menyinggah dalam fikiran


Lately ni Angah berhadapan dengan adik-adik perempuan yang bersalin, mak aih...dia punya berdebar tu... tak tahu nak cakap. Selamat ke dia, sakit ke dia...kita pulak yang terasa bebannya heheh..


Bila dah ada anak buah, happynya macam ada anak sendiri pulak...hai lah MakNgah...



Ini anak buah MakNgah yang terkecik buat masa ini...Khalil Asy, hari baru berusia 30 hari. Anaknda kedua Adik Eja, adik kepada si Kela

Kela & Zara..yang dah kuat berlari dan banyak cakap!



......Begitulah Indahnya menjadi seorang kakak. Wassalam





Friday, August 18, 2017

Penginapan 4hari 3malam

Di PPUM!




Mampu?

...hanya yang 'terpilih' sahaja yang mendapat uols...



~ * * * ~ * * *~

10 Julai 2017


Niat Angah hanya ingin menjadi sukarelawan kepada  pelajar-pelajar Bioperubatan UM yang sedang menjalankan kajian / penyelidikan terhadap tahap kesihatan staf-staf di UM terutama tahap kolesterol. Program dijalankan di Klinik Pelajar UM yang bersebelahan sahaja dengan Fakulti Angah.

Apa salahnya menjadi bahan ujikaji mereka ye dak, kut la boleh jadi sedekah jariah, sekiranya hasil dapatan kajian tersebut menjadi rujukan sepanjang zaman...

Kemudian dari check-up tersebut,  kami akan diberi mencuba sejenis supplement untuk membaik pulih kesihatan, sekiranya kelesterol kami sangat tinggi.

Namun apa yang jadi pada seorang Angah ini?

Pada akhirnya,  kajian mereka telah membawa Angah untuk 'dikurung' di Wad 10U, PPUM dengan sebab anemia, perlu masuk darah, perlu dicucuk, perlu di itu di ini...

Apa nak kata?

Semunya gara-gara HB Angah yang sangat rendah iaitu hanya pada kiraan 5 sahaja. Angah juga terus di tolak dari meneruskan ujikaji bersama mereka dengan alasan tidak mahu mengambil risiko...

ye betul...Angah juga tak mahu mengambil risiko... 

Lab PPUM yang yang menganalisa darah Angah tu telah menelefon Klinik Pelajar, menggesa supaya Angah serta merta hadir ke Bahagian Trauma/Kecemasan PPUM. 

Tapi Angah buat rilek je...Angah tahu kondisi tubuh Angah, kalo bacaan HB 5 tu, kira sihat la lagi, Angah pernah tinggal HB dengan bacaan 4 dan tak rasa pitam, cuma mengah bila naik tangga.

So esok paginya baru Angah ke Trauma dan memang bersedia untuk di'kerjakan' oleh staf PPUM. 


11 Julai 2017

Well..saat leceh pun menjelma;

Jam 9 pagi Angah sudah terbaring di katil wad kecemasan. Dimulai dengan mencucuk tangan untuk drip....bla bla bla..doktor bersilih ganti datang interview...sedar-sedar perut lapar tapi tak dibenarkan keluar...takut pengsan katanya dan di situ tiada staf yang free untuk tolong belikan makanan, nasib baik seorang nurse sudi memberikan Angah segelas air...

Wad kecemasan atau wad sementara ni dia terbuka, jadi kau akan nampak semua orang yang terbaring. Jadi suasananya agak mengerikan...yang kemalangan, yang nazak yang meraung yang mengeluh-ngeluh sakit semua terpampang depan mata dan bunyi-bunyi yang masuk telinga. Keadaan itu sangat merimaskan.

Setelah puas menunggu akhirnya, jam 3 petang baru lah Angah dapat tempat di wad sebenar. 

Menunggu lagi....menunggu darah pulak. Semalam masa Lab call, katanya keadaan Angah ni mendesak sangat untuk di transfer darah, tapi bila masuk wad, darah pun tak standby lagi. Hanya jam 6 petang lebih baru lah pack pertama darah sampai....aduiii..tangan yang di cucuk tadi dah mula membengkak dah... sakitnya tuhan saja yang tahu.

Jam 10.30 malam, pack kedua pula. Wah...malam lagi lah memeritkan, dengan suasana yang sejuk, lagi mudah urat menjadi kecut. Berulang kali saluran urat Angah di flush...setiap kali flush tangan Angah akan jadi gemuk macam Hulk...deritanya.. 2.30 pagi baru habis pack kedua...aduiii sakitnya tangan Angah...

Angah ni memang ada masalah urat halus dan pendek, jadinya jarum susah nak masuk. Kalau masukpun dia kan cepat bengkak dan kemudian akan block menyebab transfusi darah terhenti di tengah jalan...

12 Julai 2017

Dah dapat dua pack darah, badan pun rasa segar bugar sikit. Hati pun berbunga-bunga mengharap boleh discaj hari ini. Tapi kerana rekod Angah yang punya follow up hal-hal sakit puan  menyebabkan Doktor sangat berminat untuk nak 'menyelidik' Angah. 8.30 pagi, doktor ambik darah untuk check pertambahan hb. Sementara menunggu result darah, Angah kena pergi bilik rawatan untuk buat pap smear, ultrasound abdomen dan Doktor cuba nak ambil sampel daripda tisu rahim. Sakit tau..

Yang lebih sakit adalah di hati...Angah merayu pada HO supaya Doktor Wanita yang buat prosedur tu, tapi jangan harap mereka memperdulikannya.

Menjelang tengahari sepatutnya Angah dah tahu bacaan hb yang baru, tapi Doktor semua sibuk. Memang pesakit di wad terlalu ramai, duty di gyne clinic pun kena attend, kalo ada operation pun diaorang kena duty jugak...Petang baru diaorang muncul...adui..punah harapan nak discaj.

Pulak tu, dah tambah 2 pack darah semalam tu, hb Angah naik pada bacaan 7.2 sahaja, syarat nak discaj, hb mesti pada bacaan 8 dan ke atas.  Kena masuk satu pack lagi. Dalam jam 8 malam dapatlah pack yang ke 3. Jarum di tangan telah bertukar tempat ye....sebab urat semalam dah sangat membengkak dan saluran itu tak dapat digunakan lagi....Allah..rasa nak demam urat dibuatnya. 

Untuk chek hb, baru tahu, darah hanya boleh diambil selepas 6 jam transfusi darah. Makanya....


13 Julai 2017

Darah dah diambil jam 12 tengah malam, seterusnya dalam jam 5 pagi Doktor datang maklumkan bacaan hb. Pelik tak pelik...bacaan hb hanyak naik kepada 7.5 sahaja....??? what! ada hantu ke yang curi darah yang ditransfusi semalam??? hanya Allah yang tahu.

Rela tak rela, kena transfusi satu lagi pack darah dalam jam 10.00 pagi....dan di tempat lain pula perlu dicucuk, kerana tempat cucuk semalam juga uratnya sudah 'bocor' . Angah dah tersangat stressssss dah waktu ini..merusuhnya hati di dalam...

Semalam Pap Smear dan Ultrasound di jalankan oleh Dr. Kartik selaku MO dengan dibantu dua orang Doktor baru bertaraf HO. 

Hari ini sekali lagi Angah perlu di ultrasound kan oleh Doktor  lain yang lebih tinggi, yang bertaraf Pakar Klinikal pula...kali ini lagi sadis, lebih ramai 'pemerhati' berada bersama Pakar Klinikal tersebut untuk menyiasat Angah...Allah saja yang tahu betapa malu nya Angah menjadi bahan ujikaji, tapi Angah niatkan saja di hati sebagai Jariah untuk Doktor-Doktor muda belajar.

Jam 4 petang darah sekali lagi diambil untuk tahu tahap hb, selepas sejam sepatutnya dapat result, dan ada harapan untuk discaj. Tapi Doktor pula dalam OT Room (macam tak ada Doktor lain kan?) Jam 9 malam baru tahu result darah.

Alhamdulillah...kesakitan tangan di kanan kiri yang membengkak bagai hilang selepas bacaan hb Angah naik pada kiraan 9, namun hari dah malam, kaunter discaj pun dah tutup, kena bermalam lagi sehari.

14 Julai 2017

Dr. Kartik berjanji akan urus discaj Angah pagi ini. Namun bak kata Angah tadi, ramai sangat Doktor berebut nak menyiasat penyakit Angah, pagi ini seorang Doktor bertaraf Prof. Madya pula yang hendak men'chekup' Angah. 

Sesuai dengan taraf dia, checkup kali ini sangat detail, kerana dia tak puas hati dengan dua checkup yang dibuat MO dan Pakar Klinikal. MO dan Pakar Klinikal gagal mengambil tisu rahim Angah.

Maka Angah perlu di Scoop...Apat Tu?

Scoop, adalah memasukkan kemera ke ruang rahim paling dalam untuk melihat, meneropong ke segenap sudut ruang peranakan.

Prosesnya dalam masa 15 hingga 20 minit bergantung kepada yang buat prosedur, kalau ramai yang ada bersama dia, sambil teropong sambil explain macam kelas tutorial maka....30 minit pun belum selesai. 

Terus terang prosedur ini sangat MENYAKITKAN. Ditambah pula diakhirnya dinding rahim Angah di'cubit' untuk ambil sample tisu rahim untuk mengesan jika ada kenser.

Dalam prosedur ini barulah Angah tahu, mengapa Angah selalu bleeding banyak dan berpanjangan ketika period. Selama hari ini di Klinik Gyne Doktor hanya mengesan Angah ada Cyst dan Fibroid sahaja, rupanya  dalam rahim Angah ada dua ketul polip. Polip inilah yang bila bergesel menyebabkan pendarahan. Ya Allah...apa sajalah yang Angah hadapi ini...

Doktor memulangkan keputusan di tangan Angah, kerana mereka hanya boleh memberi pendapat sahaja.

Dilema melanda bila Doktor menerangkan: seeloknya buang keseluruhan organ peranakan, tetapi faktor umur yang masih agak muda dan pembedahan lalu yang masih baru, mereka seperti bercanggah pendapat. Akhirnya Angah sendiri yang kena buat keputusan.

Jujurnya Angah belum ada keputusan. Sakit pembedahan lalu masih terasa. Tetapi bleeding yang banyak menyebabkan pelbagai komplikasi lain pula...

'Ya Allah aku mohon petunjuk dariMu'



Wassalam..tolong doakan Angah sihat ya!

Tuesday, August 01, 2017

Saat Besendiri

akhirnya engkau bersendirian pilu
engkau bukan yang ditunggu
engkau bukan yang dirindu
engkau bukan yang diperlu
engkau ditinggal disetiap sesuatu

engkau
bisakah engkau berdiri
dengan kaki sendiri
tanpa sesiapa di sisi
di arena ini
di lapangan ini

engkau
mampukah berlari
di padang ini
yang ranjaunya berduri
yang jauhnya semakin sunyi
yang dalamnya semakin sepi
kau hanya punya hati sendiri

engkau
tak mengapalah bersendiri
bukan mereka yang beri itu ini
engkau patut punya wajadiri
terus melangkah tanpa sangsi
yang penting rasakan Allah di sisi

engkau
engkau tahu apa yang engkau mahu
saat berteman bukan lagi yang perlu
dakaplah rahmat sang penciptamu
dia lebih memberi restu
asalkan kau tahu
jalan yang satu!

saatbersendiri/adinaduana/14.10/22/1/2016

(Kuatnya pengaruh Puan Zurina terhadap saya...sampai saya tak boleh move on sejak kepergiannya ke Unit lain)

Monday, July 17, 2017

Raya 2017

Salam Syawal ke 23

Amboi amboiii.....terlewat benor hendak bercerita pasal hari raya Angah tahun ni.

Ok la tu daripada tiada baikla citer jugak...

Raya Angah macam biasa je...segalanya macam biasa

Biasa-biasa sahaja.


Raya Pertama:

Pulang ke desanya bersendiri, menaiki ETS seperti kelaziman (harga tiket naek eh??)
Raya pertama hanya bertiga bersama abah dan mama. Semua adik beradik lain beraya di halaman mertua...

Raya Kedua:

Kedua-dua adik perempuan sudah pulang...barulah meriah... bff dah berkumpul...langsung agendanya pulang ke Kampung Halaman abah di mukim Senggang.

Ternyata benarlah, menyulam silaturahim itu dijanjikan nikmat yang terindah...happy bila dapat jumpa saudara mara. Semoga ukhuwah akan bertemali sehingga ke akhir usia walaupun lapis lapis yang tua semakin berkurang, kerana sudah dijemput Illahi.



Zara...seronok ye jalan-jalan di kampung atuk...





Raya Ketiga:

The big reunion keluarga moyang di sebelah mama...
Moyang lelaki Angah ada 4 beradik, jadilah berkumpullah kami di Mini Arena Manong








Tapi jujurnya Angah rasa tujuannya kurang tercapai.
Apabila berkumpul, Ramai yang mencari, bertegura sapa, memeluk cium di kalangan keluarga 'semoyang' sahaja....ye lah, sebab lapis cicit ni, memang tak berapa  kenal dengan dengan keluarga adik beradik moyang yang lain. 

Mungkin kita kena plan acara yang lebih merapatkan perkenalan, mungkin berbentuk acara sukeneka ke...dsb


Raya Keempat:

Di rumah sahaja, melayan tetamu, masih ramai saudara mara yang datang bertandang. Jam 1 petang  Angah bersiap-siap mahu pulang ke KL dengan ETS jam 2.40pm  (terasa lamanya meninggalkan Che Din :P)

So, Che Din tak beraya ke?...ish...raya le..

5.7.2017 bersamaan Syawal ke 9....baru le Che Din dapat cuti... pulang semula ke desa berrsama suami terchenta... kira 2 kalilah Angah beraya...


Mari sambung raya....

alhamdulillah, kami 5 beradik dapat berkumpul di rumah adik lelaki Angah si Yang Eiz, di Ipoh.


 Yang Eiz @ PakLang...rambut pun dah tak de..





Syawal ke 11

Baru lah pulang ke rumah Ibu Mertua ku. 



 Pusing keliling kampung...


 Bawak cucu sedara mandi manda di Bukit Merah

 Tapi Angah split, kerana teringin hendak ke Pulau Orang Utan...best gak naek bot..






Begitu lah raya Angah tahun ini....

Puas beraya!

Alhamdulillah. Syukur nikmat diberi Illahi.



Friday, June 23, 2017

Dibasahi


Basah
ditimpa hujan
aspal dingin
menyejukkan kaki-kaki perjalanan

Basah
kaki-kaki yang kerdil
mencari arah
dalam simpang siur
kesuraman
mengharap bertemu
selorong cahaya
dengan penuh harapan

Basah
membilas sang tandus
segarkan yang layu
uraikan yang terbeku
temali hati bersatu
dalam kasih yang berpadu
diiring doa restu


......adinaduana/23.6.2017

(terilham sewaktu bermotosikal dalam hujan pergi kerja pagi ini)

Tuesday, June 13, 2017

Cuit Sikit...





Che Din kan memang tak ada rambut, kalo ada pun yang jenis jarang-jarang, nipis-nipis ala-ala rambut baby baru nak tumbuh.

Tetapi Che Din boleh dikatakan, setiap bulan pergi ke kedai gunting rambut.

Soalan Angah : 'abang...abang cukur rambut ke cukur kepala? hihihii


Wassalam. 

Angah mengantuk ni...
#happyworking!

Thursday, May 25, 2017

Selitan Kebahagiaan

Saat kita berduka, selalunya keluargalah yang akan menjadi penawarnya...

Minggu lalu Angah pulang ke kampung, bertemu keluarga sebelum menjelang Ramadhan seperti sudah satu kemestian.






 Khayla dan Zahra yang sudah semakin membesar....ragam dan keletah mereka membuat segala masalah dalam diri bagai terbang di tiup angin 



As always...the sister's

Ini GEBU, kucing terbaru di rumah Mama...comeynya...

'hi kawan-kawan Makngah...nama saya Gebu...'



~Wassalam~

Monday, May 08, 2017

Bagaimana Menghadapi Penyakit Yang Berulang-Ulang?

Bissmillahirmanirrahim. Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang.


Rasa marah? marah pada siapa? pada diri? apa salah diri?

Marah pada takdir? itu sama macam marah pada sang pencipta…takut pulak aku…

Entah!

Aku cuba menjadi se positive yang mungkin, tapi lelah jiwa yang berkudrat lemah ini selalu menghasut jahat pemikiran yang negative.


Jadi aku harus bagaimana??

Sakit perit pembedahan hujung tahun 2015, masih belum hilang nyerinya, sudah aku dicadangkan untuk diulang...lagi dan lagi atas penyakit yang sealiran....ohh

...izinkan aku mengumpul kekuatan. Dan mohon doakan aku.

Wassalam


Friday, April 07, 2017

Berertinya Sebuah Senyuman

Bagi manusia yang bekerja, waktu pagi adalah detik yang paling meruncing dan mencabar. Nak urus itu dan ini, nak urus diri sendiri lagi...haishh..kelam kabut.

Nak-nak orang yang tinggal di perumahan yang tinggi-tinggi ni (baca: Flat). Beratus-ratus unit, sedangkan lif ada dua unit jek..(jengkel!) belum lagi kalau rosak satu, tinggal satu saja yang berfungsi...korang agak?? 

Angah tinggal di unit teratas. pagi ini satu lif rosak. Bila lif yang elok berfungsi itu sampai ke level Angah, di dalam lif telah penuh dengan orang dari level bawah... korang rasa mampukah Angah tersenyum kepada diaorang! ohhh tidak! malah hati rasa memberontak..mood memang ke laut. Kerana tak mahu menunggu, maka menyelitlah Angah dicelahan-celahan manusia yang masing-masing cuba mengecilkan diri.

Lega bila dapat turun ke parking. 

Keluar dari pagar kawasan perumahan, di jalan besar bertembung pula dengan kesesakan. Motosikal pun gagal menyelit kerana kenderaan empat roda terlalu memadatkan jalanraya, dicampur lagi dengan pejalan kaki yang ingin menyeberangi jalan...uiii hiruk pikuknya! Rasa-rasa dapat kah wajah ini memulakan senyuman? tidak lah juga jawapannya...

Tetapi rezeki Allah tiada terduga (mendapat sebuah senyuman itu juga suatu rezeki kan?)
tatkala berusaha menyelit-nyelit dan alah-beralah dengan pejalan kaki yang nak ke seberang sana dan sini, tiba-tiba seseorang memberi laluan sambil tersenyum manis...Ya Allah! terus hati ini menjadi sejuk.  Berbunga-bunga rasa di kalbu.

Subhanallah...sejenak menginsafi diri, manusia yang senyum itu meminpin tangan anak kecil untuk menyemberang jalan, dalam hiruk pikuk itu, mampu pula dia beralah dan menghadiahkan sebuah senyuman...

Angah yang dah termalu alah, segera membuang muka 'cemberut' dan tersenyum kembali kepada dia...

Allah...


Begitulah Indahnya Sebuah Senyuman....

Wednesday, March 08, 2017

SINDROM : tak suka pahala?

kenapalah ada sesetengah manusia ni langsung tak berminat kepada pahala. PAHALA!! tahu tak pahala tu apa???

kalau banyak amal ibadah dan diterima pula oleh Allah,  memang banyak kau kaut pahala. Ni kalau amal ibadat pun yang wajib-wajib je, apa perkara lain yang kau boleh buat untuk topup pahala tu.

Ya…buatlah baik kepada orang-orang keliling….

ni tidak depan bos kau kata ok, bos berpaling je, kau kata ‘susah sikit tu..lalu berlalu pergi gitu saja...apa punyar turrrr da..

lagi satu, dalam soal kerja, ada manusia ni buat asal boleh saja. Dia tak mau fikirpun yang dia hantar tu betul ikut format ke, prosedur ke. Sebagai orang pengantara kita pulak yang kena semak, kena baiki…adehhhh..

Bukankan menolong memudahkan kerja orang lain tu sesuatu yang sangat dituntut? kau mudahkan kerja orang, Allah akan mudahkan kerja kau. Tapi sayang kau tak FIKIR begitu.

Penatlah MakNgah!


Kalau lah MakNgah kaya MakNgah pencen sekarang tau!



...dah membebel pulak MakNgah petang-petang ni...




Friday, February 24, 2017

Kelahiran Yang Mendebarkan

Mengenang setahun yang lalu -  24 Februari 2016.

CikNa adik kedua Angah, berkahwin pada tahun 2011. Agak lama kami sekeluarga menunggu berita gembira untuk menambah bilangan ahli keluarga kami yang tak berapa besar ni.

Akhirnya..sekitar Jun 2015 kami mendapat khabar gembira, CikNa disahkan hamil. Gembira berganda kerana sebulan sebelum itu, adik bongsu Angah, Adik Eja juga telah hamil anak keduanya setelah keguguran anak pertama. Alhamdulillah...menitis air mata gembira.

Apabila mereka mengandung Angah yang sangat lega...sebab selagi mereka tak mengandung nama Angah akan terkait juga dalam perbualan orang-orang keliling...tentang anak-anak perempuan mama-abah yang sorangpun belum mengandung...

Berbalik pada CikNa, kandungannya sihat, CikNa pun sihat, sampai nak bersalin pun masih aktif, kegemarannya memasak, membasuh, drive ke sana - ke mari. Menurut  kebanyakan orang, kalau aktif begini senang nak bersalin. Tapi itulah nasib dan rezeki orang tak sama.

Cukup usia kandungan dan sudah ada bukaan 2 cm pada 19 Februari 2016, pack barang menuju Hospital Besar Kuala Kangsar. Angah punya gembira, sebab tak sabar nak dapat anak buah baru dalam tempoh sekurang-kurangnya sehari lagi. Kerana gembira Angah telah bercerita dengan kawan-kawan pejabat.

Namun Allah menetapkan Aisyah Nur Zahra belum mahu melihat dunia...selepas 2 hari warded, CikNa disuruh pulang, padahal bukaan sudah 7 cm, kekurangan tenaga perubatan di hospital menjadi penyebab. Angah sedikit bingung, kerana tidak pernah terdedah dengan perkara begini. 

22 Februari 2016 - macam komfirm nak bersalin ni, hati pun dah  kembali berbunga-bunga... Menjelang petang, menuju malamnya...tidak juga ada khabar CikNa bersalin. Hati dah mula resah. Pagi 23 Februari 2016 - Angah nekad tak mahu fikir, Angah hanya berharap ada pangilan dari kampung yang maklumkan CikNa sudah bersalin. Sementara menunggu, Angah sibukkan diri dengan kerja, supaya tak fikir hal CikNa. 

Tapi hati kakak yang seorang ni ibarat hati seorang ibu juga...bagaimana mama Angah resah begitu juga Angah. Selesai waktu pejabat, Angah dah tak keruan kerana CikNa belum bersalin. Betul-betul rasa hilang arah. Google segala macam petua, doa hantar pada CikNa yang sedang kesakitan. Menjelang 8 malam, kata doktor dah nampak kepala baby, tapi tak boleh keluar sebab bahu baby sangkut kerana kedudukan songsang...allah...dugaannya rasa sangat hebat. Kasihan CikNa...

Nampaknya Aisyah Nur Zahra tak mahu ber 'brand' Kuala Kangsar, selepas hampir lemas kerana tertelan air ketuban, jam 10.00 malam CikNa dihantar ke Hospital Besar Taiping. Ya Allah...kalau tahu hospital KK tak ada peralatan bedah, lebih baik awal-awal terus ke Taiping...itu lah kata-kata orang yang sedang dalam kondisi  sedikit marah... ketika itu.

Akhirnya sekitar  jam 2 pagi 24 Februari 2016, CikNa selamat di bedah...segera  Angah telefon suami CikNa, meraunglah kami dalam telefon, sebab rasa pilu sangat mengenang kesakitan yang  ditempuh CikNa. 

Mendengar CikNa stabil, sungguh lega rasa di hati. Bagaimanapun kesedihan lain pula melanda, baby keluar dengan keadaan yang sudah biru dan perlu dihantar ke ICU kondisinya menggerunkah hati kami. Kami sekeluarga hanya mampu berdoa...dan mengira detik hari ke hari...bila dapat bawa baby keluar ICU. Selepas seminggu lega lah kami..baby sihat bagaikan dilimpahi keajaiban.

Begitulah..kelahiran yang sangat menginsafkan, kerana sebelum ini bila ipar-ipar Angah iaitu Kak Yong dan Kak Yang Ana bersalin, Angah tak pernah ambil tahupun. tahu-tahu dah bersalin dan dapat anak buah saja. Bila terkena adik sendiri yang bertarung melahirkan baru terasa 'sakitnya tuh di sini' 


Ini lah baby yang susah hati sangat Mak Ngah ni dibuatnya...



Selamat Hari Lahir Aisyah Nur Zahra, semoga sihat-sihat selalu ya sayang...



'mohon kawan-kawan Mak Ngah di alam maya ini , doakan Zahra membesar dengan jayanya'

Wassalam


Friday, February 10, 2017

Semoga Kebahagiaan Berpanjangan

Assalamualaikum kawan-kawan, diharap semua dalam keadaan sihat walafiat.

Entry kali ini dedikasinya kepada Sepupu Angah yang bernama Nor Haizan Mohd Hatal. Dia sepupu di sebelah mak Angah. Di kampung,  rumah kami berjiran, secara tak langsung menjadikan kami bersama adik-beradik masing-masing sangat akrab. Kami memanggilnya dengan gelaran Kak Yang.

 Kak Yang (berbaju merah)  bersama Angah tiga beradik ketika Adik Eja kawen 2013

Usai persekolahan dan Kolej Kak Yang agak tidak lekat dengan sesuatu pekerjaan, hati dan jiwanya banyak di rumah. Dia paling suka mengasuh anak-anak buah, termasuk Cik Kela pom pom pun Kak Yang sempat mengasuh. Angah rasa Kak Yang taksuka ada 'bos'. Banyak jugalah pancaroba dalam kehidupannya kerana tiada kerja tetap. Tetapi benarlah rezeki Allah itu seluas-luas tanpa sempadan. Bertemu sang 'teman' yang juga sealiran iaitu lebih senang bekerja sendiri tanpa bos...mereka akhirnya memilih menjadi bos kepada diri sendiri. Si 'teman' terlibat dalam insuran dan Kak Yang berjinak-jinak dalam business online produk Hai'O. Allhamdulillah..semoga terus murah rezeki untuk kedua-duanya,

Minggu lalu kak Yang dan Encik Teman itu bertemu jodoh. Angah sangat berbahagia bila dia mendapat jodoh, walaupun agak terlewat bebanding usia kami iaitu kakak dan sepupu-sepupunya ketika berkahwin, namun jodoh itu rahsia Yang Maha Esa. Semoga kehidupan mereka di redhai Allah.

Selamat Pengantin Baru Kak Yang dan Ammar...




Love you  Kak Yang...

Wassalam