Sunday, October 09, 2011

Baik dan Buruk


Antara berbuat baik dan berperilaku kurang baik
Di mana garis pemisahnya?
Macam mana nak cakap ek
Contohmnya:
Seseorang yang banyak melakukan kebaikan tetapi dalam masa yang sama berbuat juga perkara yang tak berapa baik
Siapa yang berhak menilainya?
Dah tentu bukan angah
Siapa la angah kan…
Sendiri masih dangkal
juga masih  cetek pemahaman hidup dan kehidupan, apatah lagi  hal-hal agama
Tetapi mata yang melihat ini tak mampu menutup mulut ini untuk berkata-kata, kalau bukan untuk orang lain pun, harapnya ia jadi sempadan buat diri sendiri.

Sebentar tadi ketika mencari-cari channel yang bagus utk ditonton petang-petang minggu begini, tersinggah sekejap kat channel TV1, yang sedang menyiarlangsungkan program bual bicara ‘Apa kata wanita’. (Khabarnya program ni antara yang mencatat rating tetinggi di RTM – tapi bukan hal itu yang angah nak tulis, sebab angah tak minatpun tengok program ni..kui kui kui…)
Sepintas lalu itu, tertancaplah mata ini terhadap tetamu jemputannya yang membicarakan hal-hal kerja sosial yang dilakukannya, kehadiranya juga adalah atas kapasiti sebagai Pemenang Anugerah…(…berkaitan kerja sosial)
Ok..sangat-sangat ok, pandai bercakap menyusun atur kata-kata. Selayak pemenang dah tentu berderet dah kerja amal  yang beliau lakukan dan menrik juga perancangan-perancangan yang beliau aturkan untuk golongan memerlukan seperti Ibu Tunggal dan sebagainya..
Oh ya di bergelar Datin Paduka Hajjah…….(tak mo sebut nama ek) aci? Heheh..
Bagusnya kalau diri ini  dapat berbuat amal kebajikan seperti dia, dikenali seperti dia, dihormati seperti dia…
Cuma, Cuma…jangkaan umur mungkin menghampiri 60 tahun…Cuma, Cuma...kenapa dia berambut merah! Berset cantik terbentuk! Uhuk… katanye Hajjah ….harap-harap merah itu adalah inai, harap…
               
Oohh..kau jahatkan angah! Dah la tak ada kerja amal yang kau buat, nak kondem penampialn orang pulak…uhukk..ampun..

8 comments:

~ Cik Azz ~ said...

Ahahaha...

Sebab dia Datin Paduka...

Kalau dia Angah, tentu rambut dia terlindung di sebalik tudung...

Akak tengok rancangan tu... :D

Acik Erna said...

aduhai angah..kenapa la kita serupa..yang merah tu dulu nampak di mata..kecewa betul tadi..lansung tukar ke rancangan lain..

Angah said...

adui..kak azz, kalo angah insyaallah..tertutup dan rambut masih itam...

Angah said...

acik pun sama? huhuhuhu...sebab rambut merahnye tu sangat menyerlah gitu..

Zairi Faiezil said...

Angah macam kenal jer?

Mungkinkah dia adalah Datin Paduka (Wanita B___i )..

Betul ker??

Angah said...

Zairi, tak ingatla nama dia..sebab asik teringat rambut merah dia je..

Madam Lala said...

manusia jaman sekarannngg...

anyway mdm dah follow kamu..
thanx sbb tenggek kat tanah kedaung madam..
keep in touch...

Angah said...

tq madam...