Tuesday, July 03, 2012

Stress mak..Nak!



Aduhai ada saje yang tak kena, bila la nak lulus penuh ni! Ikut kan hati macam tak mau amik lesen je, tapi dah bayor, rugi la pulakkan.

Memang stress le amik lessen time umo dah tak berapa remaja ni. Ni nak pesan kat adik-adik sekelian, kalo nak amik lessen amik le di kala anda masih muda remaja, masih fresh dan ingatan masih kuat. Bukan apa senang nak ingat step dan tips daripada cikgu driving tu..

Kalau masih muda, hati pun tak mudah terkucil bila kena tinggi-tinggi suara ngan cikgu…kalo udoh ganyut macam ni…hati sangat le sensitip ye…rasa nak kunyah je kepala cikgu tu tiap kali dia ninggikan suara. Ate nak salahkan cikgu tu pun tak boleh juga, udoh banyak kali diajornya, tapi tak hafal-hafal, mau tak angin dia ngan kita hhuhuhu…

Masa pertama kali amik test  hari tu, angah tak lepas di Bukit, kali ni bukit lepas cantik dah..bangga kejap rasa. Hamik ko masa parking sisi, bontot kereta dah cecah tiang, Cuma tiang tu tak jatuh je. Nasib tak baik plak masa tu ada 3 orang JPJ duduk kat checkpoint angah sebab 2 parking lagi tak ada calon,  dah tiga pasang mata yang merati, maunya deme tak Nampak…teruih terbayang RM ku akan melayang lagi…

Awalnya angah jangka angah akan lepas di litar berbanding jalanraya. Maklum le, masa traning jalanraya cikgu tu dah macam fedup nak ngajar angah, sebab angah tak pandai-pandai nak balance kan minyak ngan clutch, asik mati enjin je.. asik naik antu je cikgu time ngajar kat jalanraya. Tapi Alhamdulillah masa test… jalanraya lepas, macam tak percaya! Syukurrr  kurangla separuh rasa stress tu..

Satu hal yang angah perasan, angah selalu dapat penguji JPJ yang sangat baik hati, kali kedua ni lagi baik dan peramah…sepanjang test, kami bersembang uollss …jadi, angah dapat memandu dengan tenang sambil gelak-gelak..kerana tidak langsung dimarahi….Yang kelakarnya siap bagi tazkirah pasai aurat sebab dia Nampak angah tak pakai stoking huhuu terkena sebijik.

Yang syahdunya, dia siap bagi nasihat suruh banyakkan membaca surah Maryam untuk dapatkan anak, sebab soalan pertama yang dia tanya masa start kereta…’anak ada  berapa?’ kuang kuang kuang……

So ke litar lagi la minggu depan! haish

16 comments:

Acik Erna said...

assalam angah..tahniah dah lepas satu..insyaallah satu lagi akan lepas nanti tu angah

Angah said...

terima kasih Acik...amin... mudah-mudahan

kasihredha said...

bagus le dapat pegawai JPJ yg baik2...kalau akak dulu sombong kemain lagi :)

secangkir madu merah said...

Alhamdulillah dpt penguji JPJ yg ok.. akak dulu pun macm tu gak, org JPJ tu lelaki dan ramah berbual. Kebetulan dia dulu pernah tinggal kat kawasan rumah akk katanya, tiba2 enjin mati hahahahha.. akak ckp kat org tu, saya tak boleh berbual2 masa bawak kete, langsung org tu berckap lps tu hahahha...

Harap2 Angah tak putus asa smpai lulus ok...

.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

tahniah angah... moga dipermudahkan... is pun takut sampai tahap kena masuk toilet 307kali sebelum amik test jpj.. hehe

glabah ja is ni

Angah said...

amin....terima kasih:-

Kasihredha
Kak Yatie
Eis

Zareda Norman said...

Angah

Go go girl.. Heheh

Angah said...

kak zar, tq, tgh semangat ni..

Suhana Shuib said...

u can do it Angah..chaiyok2..

Mazni said...

Lawak entry ni Kak Ina, takpe..igt ada rahmat disebaliknya tuh, mana tau esok dah leh bawak keta, kalah F1..hehehehe

Angah said...

TQ Suhana...mudah-mudahan berjaya

Mazni, aye tunggu je saat boleh merempit macam kak zaiyah..:D

~ Cik Azz ~ said...

Akak dulu dapat JPJ yg muda.. Ensem lak tu.. Tersipu2 la akak memandu.. hehehe...

Takpe Ngah... Semua tu pengalaman.. Insyaallah, lepas ni Angah berjaya punya la.. Jangan stress2 sangat ya..

Chaiyok3...

Angah said...

Terima kasih banyak Kak Azz..

dill said...

ganbatte! lepas ni pasti berjaya!

dill.

rATu kEBaYA said...

oklah dapat pegawai JPJ yang baik.. harap nanti segalanya dipermudahkanlah

cyah said...

akak,
rasenyer angah kena biase2 bawa keter tu.. hehe.. cer bawa sendirian.. dgn kata lain bawa sendiri.. bila dah ready n onfident.. barulah ambe ujian tuu..

saya pun dolu2 mcm tu.. gud luck!