Friday, June 22, 2012

Ermmm...alahai..gagal

Nampak macam rock kapak, ranggi tapi test JPJ gagal kikikiki....apa da..

Ni semua berdebar punya pasal, angah dah jenuh berzikir tapi tak boleh tenang jugak, ntah apa kena nye. Setengah jam sebelum test 3 kali ke toilet sebab rasa nak terkucil...punyalah lemah semangat..

Ekceli parking ngan 3 penjuru tak sempat buat sebab dah gagal kat bukit. Masa naik ok, berhenti pun ok, tayar ngam-ngam dalam garisan kuning. Ingat dah selamat dah... sekali masa turun handbreak nak turun bukit...tu diaaa..turun juga... tapi turun mengundur ke belakang... punya la down masa tu dengan malu lagi...

pergi pulak menunggu giliran untuk jalanraya, masa ni berdebar bertambah kencang, dengan perasaan down lagi...ermmm redah je la...

Sementara tunggu giliran tu, dah dengar dah calon-calon lain komplen, staf JPJ bengkeng gile...ada yang kena  turun kereta semacam kena 'halau'...betui ker? Ya Allah takutnye....

Akhir nya sampai giliran angah, bukak pintu kereta tangan mengigil, Pak Cik JPJ tu buat dek aje, angah bagi salam, masuk buat yang basic-basic apa yang patut, ok start....

Tak jalan pulak kereta, 2 kali mampuih enjin, maklum le training ngan kancil, waktu test dapat viva...lain le cluc dia...hahaha...yang best tu pakcik tu buat dek aje...rasa nak nangih dah, kali ke 3 baru jalan. Alhamdulillah....selekoh pertama lepas, selekoh kedua lepas, naik bukit lepas, sampai kat isyarat berhenti, enjin mampuih lagi..jeng jeng jeng...start balik mampuih lagi...masa ni dah tak ingat apa, panic gile, signal tak bagi, handbreak tak angkat. Start lagi, mampuih juga...last-last tu pakcik tu bersuara...."dik, udah le tu, ramai lagi calon menunggu..., tadi dah makan jalan sebenarnya tapi saya pejam mata je, ni asik mati enjin je...macam mana...takkan saya nak ajar pulak..." yang bagusnya pakcik ni tak marah-marah macam yang calon lain kena...huhuuuhu..

Dah dia bercakap dengan berhemah, angah pun ngadu le kat dia.."pakcik saya ni training ngan kancil, naper test ngan viva pulak...lain la acik oii...tak pandai le saya"

"mana ada lain nya...sama je mana-mana kereta pun dik..." dia siap demo lagi cara nak naikkan cluc viva tu, rupanya cluc viva tu tinggi sikit berbanding kancil....ye la pakcik...ngulang le saya ni ye..

kui kui kui...melayang lagi RM...

12 comments:

Kakzakie said...

Alahai Lina... nasib tak baiklah sayang. Kakak dulu belajar mana ada kancil-kancil dulu guna nissan sebab kancil tak ada lagi...

Kena kuat semangat lepas ini mesti boleh - jgn nervous tau. Bawa dulu kereta ayah pusing-pusing taman...

~ Cik Azz ~ said...

Akak dulu belajar memandu dgn sorang pakcik tu.. Guna kereta kancil dia.. Masa belajar tu akak rasa nak cepatkan habis sebab tak selesa duduk berdua dgn dia dalam kereta.. Kadang2 dalam sehari tu belum sampai sejam akak dah balik rumah dah.. Mak akak bising sbb da kata bayar mahal tapi belajar sekejap je.. Dia tak tau yang anak dia ni yang nak cepat habis..

Masa bawak keta masuk bandar, enjin keta mati tengah2 jalan sesak.. Bising mulut pakcik tu marahkan akak.. Dia tengking lagi tu.. Maklum la, bekas askar.. Akak rasa merah padam je muka..

Bila test dengan JPJ, semuanya okay.. Alhamdulillah.. Guna kereta besar, bukan kancil.. Kalau tak silap, guna kereta toyota lama kot.. Pakcik tadi tu cakap akak ni dah boleh dah bawak kereta, senang nak ajar tapi cuma ada sikit penakut je.. huhuhu..

Takpe la Ngah.. Pengalaman... Next time insyaallah boleh lulus..

Mazni said...

hahahha..comel jer citer kak ina ni, igt dulu saya, nak tarik handbrake pun terkial2, tp nasib lepas...semua smooth skali seatbelt tak pakai, hampeh tull....takpe kak, try lagi...usaha gigih! caiyok2...lps dpt lesen trus drive, jgn jd cam saya, lesen terus diperamm..huhuhu

Angah said...

TQ Kakzakie..mudah-mudahan..lulus lps ni

Angah said...

Kak Azz, cikgu angah pompuan, garang boleh tahan...angah selalu gak marah dia dalam hati, tu sebab tak lulus kot..sebab marah kat cikgu huhuhuu

Angah said...

hahahaha.. Mazni, mana bley lupa pasai hang tak pakai seatbelt tu..:D

Rinna said...

Teringat akak dolu2.. masa test JPJ.. dpt keta nissan sunny beso tuh.. punya laa berat.. akak fail kat bukit.. jlnraya pass tuh exam balik kat bukit jerk.. lulus.. mmg tak leh lupa laa dulu2 masa test.. :)

Tak per cuba lagi Angah.. :)

Acik Erna said...

jangan putus asa angah..
anak acik yang bangah tu lulus semalam.dia kata dari nik akak jpj tu dah bebel je..katanya..asek marah2 dia kata..tapi alhamdulillah lulus pulak..parking pun lulus..

zino said...

lepas ni bukan kena belajar kereta kena belajar kawal emosi....

secangkir madu merah said...

takpe Angah.. jgn putus asa, cuba lagi smpai berjaya.. hehehe brutal tapi boleh lak gagal ek?..

Angah said...

Aduh zino, kena kawal emosi tu yang payah tu..

Tq Kak Yatie..mudah-mudahan lulus lepas ni

Madam Lala said...

madam dulu pun amik lesen 2 kali..
gagal tang bukit..hihihihi