Monday, June 11, 2012

Senja Di Telok Cempedak

Sabtu baru ni angah ke Pahang lagi, pergi ngan Che Din, Che Na & Hubby serta Che Adik Eja.  Jenjalan kali ni, lebih kepada nak melayan Che Adik, sebab esoknya dia nak terbang semula ke Sabah.  Permulaan cuti sekolah hari tu dah ke Bukit Tinggi, nak menutup cuti ni pergi pulak menghadiri kenduri kawen Addy di Bentong. Addy ni  senior Che Adik di UPSI.


Dari KL dalam jam 11 pagi, sampi ke Kampung Addy di  Felda Mempaga 2 lebih kurang jam 1 petang, patut le rasa jauh, perkampungan felda rupanya. Masa kami sampai, pengantinnya belum tiba lagi dari rumah pengantin perempuan, sebab dah lapor kami bedal nasi dulu, uii sedapnya makan, nasik minyak ada, nasik putih pun ada, lawan dengan ayam goreng, kari daging, paling bes kerabu perut..mak aihhh rasa nak nambah nasik plak, tapi segan…penutup nya layan cendol peghh…terbaik lah makan kat kenduri Addy ni.




Selesai makan,kami duduk-duduk kat halaman jiran Addy sementara tunggu pengantin sampai, tuan rumah tu siap suruh masuk rumah lagi…alaa baiknya mak cik tu…’tak pe la makcik, kami duduk kat luar je’ kata kami berbahasa-bahasi…tapi kalo masuk rumah dapat bantal sebijik sedap ni….bersantai macam kenduri kat kampong sendiri hahaha..



Akhirnya pengantin yang ditunggu pun tiba, snap le sekeping dua gambor Che Adik ngan Addy suami isteri pas tu kami pun mintak diri dengan perut kenyang dan suka hati dapat goodies bag yang ada Tupperware Apple Lady dalam nye..gembira macam kanak-kanak yang dapat gula-gula..bole..gitu




Dah alang-alang ke Pahang, kami memang stanby baju untuk mandi manda di laut, destinasi nya yang decide adalah ke  Telok Cempedak (TC). Singgah kat Hentian Gambang solat dan menyalin baju, sekali angah sorang je yang nyalin baju, Che Na ngan Che Adik kununnye sampai ke TC baru nak nyalin, lantak kome le.

Sambung perjalanan….Cehhh mula-mula excited lepas tu semua buat muka kuyup sebab terasa jauh sangat nak sampai ke tempat dituju, naik kebas badan terperenyuk dalam kereta. Dekat jam 5 lebih baru kami sampai. Wahhhh havoc giler arr TC, banyak gerai, banyak acara, masa kami sampai tu sedang berlangsung pertandingan karaoke..rasa nak daftar joint sekali huhuhu acah je

 sopink..

ni dua peserta yang paling sedap nyanyi

Budak yang excited nyalin baju tadi dah terjun laut ke mandi manda...? harammmm…tengok air laut keroh semacam, tak jadi nak mandi. So kepada sesape yang nak pergi TC, tak yah plan nak mandi manda ye…tengok warna air je dah rasa gatal seluruh badan.

 model of the year



Tetapi jangan bimbang sebagai ganti anda dihidangkan dengan panorama yang  sangat indah…bole lah cuci mata, pantai berpasirnya sangat luas sesuai untuk lepak-lepak bentang tikar, berkelah-kelah gitu..







nak layan perasaan pun bole macam budak di bawah ni…


Selamat kembali ke Sabah Dik...

8 comments:

Rinna said...

Dah lama tak pe TC.. Duduk2 tepi pantai..sambil2 hirup udara segar dari lauk..heheh.. :)

Angah said...

kak rinna, nak santai-santai di pantai memang sesuai di sini...tapi kemudahan surau very bad la..

kasihredha said...

akak xpernah sampai lagi di TC

~ Cik Azz ~ said...

Akak dah berkurun tak pergi TC tu... Rasanya pernah pergi sekali je kot... Jauh la TC dari sini...

Felda Mempaga tu dah dekat dgn tempat akak ni.. Dalam sejam setengah perjalanan je kot..

Angah dari situ terus pergi TC ke..?? Jauhnya la haiihh... Rajin betul berjalan jauh2 ni...

Angah said...

kasihredha, kalo suka main-main pasir kt pantai pergi lah sana..agak bersih pantainya

Angah said...

Kak Azz, memang jauh, tapi sebab teringin nak pergi, gagahkan jugak...

Zareda Norman said...

Tak makan kat tg lumpur ke?

Angah said...

kak zar, tanjung lumpur tempat ikan bakar tu ek...alaa tak sempat pergi