Wednesday, July 07, 2010
Sambal Tumis Tempoyak
Bahan-Bahan
1.Ikan Bilis (mama aye suka udang, ikut suka le)
2. Tempoyak (opkos la.. kan)
3.Bawang besar (potong bulat, empat sagi pon bole..ikut suka)
4.Serai (bubuh le banyak mana suka, selalunya ikut sukatan tempoyak, dalam 2-3 batang)
5.Cili padi (ramuan penting ni, tak de tak kick le)
6.Minyak masak (untuk tumis, mama aye tak pakai minyak dia pakai ayo je, jaga kesihatan!)
7.Air (untuk bancuh tempoyak)
8.Serbuk kunyit (dapat kunyit idup lagi besh, tapi aye tak de, kunyit mati pon bole)
9.Garam (secukup rasa, kalo tak nak cukup pon ikut suke)
Cara-Cara
Mula-mula basuh semua bahan (ni korang tahu kan eheh)
Tumbuk pecah-pecahkan ikan bilis,cili padi dan serai
Goreng dgn minyak masak, di mulai dengan ikan bilis, sampe naik bau, pas tu, masukkan serai dan cili padi tadi, udoh betambah naik baunya; masukkan bancuhan tempoyak bersama serbuk kunyit (nak bubuh kunyit kendian pon boleh)
Lepas sebati di dalam kuali atau periuk anda, masukan bawang besor yang di potong bulat atau yang potong ikut suka kome tadi...bior le masak sampe naik minyak...
last sekali bubuh le garam....
Hidangkan besama nasi putih panaih dan ulam mentimun...daun salad pon sodap...
Yummiii...
Dah nama pon org perok, pepagi makan tempoyok pon idak ape...
Labels:
cerita ceriti
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
salam perkenalan..saya tak pandai masak tempoyak ni..tapi durian fresh mmg feveret..
salam kenal ieda. tak pandai masak tak pe, cuba buat ikut resepi tu, insyaallah jadikknye...
hehe aye plak tak berapa suka durian, tapi sgt hantu tempoyok
Post a Comment